Apoderament grupal al Projecte Aferrat: Ballem?

AFERRAT BALL

7/07/2017

Són les 10.30 el matí i la Laura i el Miquel, professors voluntaris, estan ultimant els detalls del taller de Lindy Hop a la sala. El sol entra per les finestres propiciant una llum clara i càlida que sembla anunciar l’escalfor que viurem a continuació.

De mica en mica, van arribant les primeres participants. De fons, sona Sing sing sing de Benny Goodman.

Cap a les 11h,  ja hi som totes. Els problemes es queden a la porta. Els dubtes, també; no hi entren. La frustració, les pors i les inseguretats es queden avui arraconades.

Tan sols un quart d’hora més tard,  la sala ja és plena i després d’una breu introducció a la història del swing que ens fan la Laura i el Miquel, sona la música. Els cossos comencen a moure’s, els polsos s’acceleren i els riures s’escapen per tot el passadís.

El Lindy Hop és un estil de ball social d’origen de carrer, que va sorgir en una època de gran depressió, al Harlem de finals dels anys vint del segle passat , en el qual la diversió, la musicalitat i la improvisació són els seus principals valors. Tal com relataven ballarins de l’època com Frankie Manning, en sales com el Savoy no importava el color de la pell ni la posició social, solament es tenia en compte si ballaves.

Amb el mateix esperit, i en un context semblant, la crisi econòmica de 2007, el swing torna a estar de moda i proliferen als nostres carrers i places els balls característics com el Balboa o el Lindy Hop, amb l’únic requeriment de portar dibuixat un somriure a la cara.

El taller transforma la sala en una pista de ball on s’entrecreuen les parelles i ens falta l’aire. Parem. El ritme però, no s’atura. La melodia ens torna a la pista i ens fa volar per damunt dels nostres cossos. Les passes estan clares; però ens entrebanquem. Xoquem les unes amb les altres, busquem l’espai… i el trobem.

Cap al final del taller, ens sentim cansades, contentes, renovades i amb esperança. Les cames fan mal. També la cara de tant riure. Després de les abraçades i agraïments a la Laura i el Miquel, juntes, sortim de la sala somrient, comentant la jugada i parlant sobre la propera trobada

El treball social a través del ball

La Lourdes agafa el telèfon. Ens explica que fa dies que no té ganes de res. No troba feina i havent de lluitar a diari per mantenir la seva família, es troba exhausta i desanimada.  Li comuniquem que farem un taller de Swing i que està convidada a participar-hi. Li canvia la veu.  Esmenta que sempre ha volgut ballar swing. Li agrada molt, però no ha trobat l’espai, el moment i les persones per fer-ho. Fins l’endemà. Arriba puntual, amb el somriure i els nervis. S’escolta al Miquel i conversa amb el company del costat. S’intercanvien una mirada de complicitat. No hi ha vergonya, hi ha confiança. L’espai hi és. El moment és ara i el grup fa força. Sona la música i en un instant tot desapareix; la Lourdes és volant per la pista. Segueix les passes, encerta una i s’equivoca en l’altre Rectifica, aprèn, somriu, gaudeix.

El treball social grupal és una eina fonamental per l’apoderament de persones i comunitats. En la nostra praxis diària, el vincle ho és tot. És en la relació interpersonal, on creixem i aprenem les unes amb les altres. On caiem i ens aixequem. Establir una metodologia horitzontal, on el professional es situa al costat de la persona, i no al davant, no és una qüestió formal, és una actitud orientada a la  transformació social. Afavoreix processos d’emancipació i apoderament per establir el seu projecte vital.

Crear grups heterogenis on hi participin usuaris de col·lectius diferents, i es relacionin amb tècnics, voluntaris i altres agents de canvi, potencia en la persona la sensació d’igualtat, de pertinença a un grup, a una comunitat i, en definitiva, la inclusió social plena. Compartir aquests espais enforteix el vincle professional-usuari, millora l’autoestima, fomenta la cohesió i permet que la persona dissenyi de manera oberta i amb confiança un pla de treball orientat cap a l’autonomia amb l’acompanyament del tècnic.

La música, el ball i la dansa, són elements que ens connecten el cos i l’ànima. El Lindy Hop en particular no té cap regla. Fomenta la creativitat i dibuixa somriures alliberadors. Un taller com aquest permet treballar aspectes clau en la intervenció social: la gestió de les emocions, els interessos personals, la importància d’espais propis, la promoció d’hàbits saludables, crear xarxa, etc. El vincle amb els tècnics i altres usuaris s’enforteix i porta a una millora de l’autoestima. Una autoestima alta condueix a l’apoderament que permetrà afrontar les situacions dures per les que estan passant moltes persones amb més eines que abans.

Equip Aferra’t

L’Aferra’t és un projecte adreçat a la millora de les condicions de vida i d’ocupabilitat de persones que es troben en situació de vulnerabilitat. Es treballa per fomentar l’autonomia dels i les participants, perquè siguin ells/es mateixos els que tinguin les eines per avaluar la seva situació i elaborar el seu propi pla de treball.

Acompanyem les persones pas a pas i amb el seu propi ritme vital.